My Cart

loader
Loading...

Chez Léon, une friture bruxelloise depuis 1893 (NL)

Mosselen, Brusselse wafels, asperges op Vlaamse wijze...


  • Sh-op Editions
Chez Léon... een opmerkelijke plek in hartje Brussel, Rue des Bouchers. Een unieke en authentieke sfeer. Jarenlange habitués en eendagsbezoekers ontdekken er de klassiekers van de Brusselse, Belgische en Brabantse keuken. Elke dag staan zijn bekende mosselrecepten, Gentse waterzooi met kip, américain préparé die in de zaal zelf wordt bereid, stoemp zoals ze nergens anders wordt gemaakt, tomate crevettes, biefstuk "Père Léon", paling in't groen of sliptongetjes op Oostendse wijze op het menu.

Look inside
PDF
ISBN 9782930974026 | NL | HB
€32,00
available
Quantity
More Information
Publisher Sh-op Editions
ISBN 9782930974026
Publication date October 2018
Edition Hardback
Dimensions 260 x 224 mm
Pages 380
Language(s) Dutch (NL) ed.
Publisher ISBN 9782930974019 (F)
Description

Dit boek vertelt de geschiedenis van de familietak Vanlancker, erfgenaam van de 6de generatie van het restaurant "Chez Léon". Het volgt de atypische levensloop van een man, de huidige zaakvoerder "Mr. Rudy", die in de tijdsspanne van een mensenleven van deze onderneming het meest bezochte restaurant van België heeft gemaakt.

Naast enkele anekdotes en het parcours van enkele familieleden biedt het werk de lezer een aantal specifieke recepten van gerechten die de reputatie van deze 125 jaar oude instelling hebben gemaakt.
Chez Léon... een opmerkelijke plek in hartje Brussel, Rue des Bouchers. Een unieke en authentieke sfeer. Jarenlange habitués en eendagsbezoekers ontdekken er de klassiekers van de Brusselse, Belgische en Brabantse keuken. Heel wat beroemdheden, de volledige politieke klasse en een aantal leden van de Koninklijke Familie aten er zij aan zij in een goedlachse sfeer.

Elke dag staan zijn bekende mosselrecepten, Gentse waterzooi met kip, américain préparé die in de zaal zelf wordt bereid, stoemp zoals ze nergens anders wordt gemaakt, tomate crevettes, biefstuk "Père Léon", paling in't groen of sliptongetjes op Oostendse wijze op het menu. En om het feestmaal af te sluiten een chocolademousse, geflambeerde pannenkoeken... en we vergeten er ongetwijfeld... En dat allemaal in een typisch Brusselse 'zwanze'-sfeer.

Het boek helpt u ook de oorsprong van het eten op restaurant te ontdekken door de jaren heen, de creatie van de vrije gemeenschap van het Ilot Sacré, ook wel "de maag van Brussel" genoemd en door de UNESCO geklasseerd als werelderfgoed, maar ook de mytilicultuur, die heel wat minder bekend is bij het grote publiek, het bier brouwen sinds de Middeleeuwen en ten slotte de fameuze ontstaansgeschiedenis van de fritten...


Outre des anecdotes et les parcours de certains membres de la famille, l'ouvrage offre au lecteur les recettes spécifiques de fabrication des plats qui ont faitla réputation de cette institution vieille de 125 ans.
Chez Léon ... un lieu rare, au coeur de Bruxelles, rue des Bouchers. Une atmosphère unique et authentique. Habitués de longue date et gens de passage y découvrent les classiques de la cuisine bruxelloise, belge et brabançonne ... Bon nombre de célébrités, toute la classe politique, certains membres de la famille Royale s'y côtoient dans une ambiance bon enfant. Chaque jour le menu affiche ses recettes réputées de moules, un waterzooï de volaille à la gantoise, un filet américain préparé en salle, le stoemp comme on ne le fait nulle part ailleurs, la tomate crevettes, le filet de boeuf Père Léon, l'anguille au vert ou la sole à l'Ostendaise. Mousse au chocolat, crêpes flambées, et on en passe pour clôturer le festin. Le tout se vit dans une ambiance de Zwanze, unique à Bruxelles.