My Cart

loader
Loading...

De waanzin nabij

Van Gogh en zijn ziekte


  • Fonds Mercator/ Mercatorfonds
  • Expo: 15/7/2016 - 25/9/2016, Van Gogh Museum, Amsterdam
  • by Prof. dr Louis van Tilborgh, Nienke Bakker, Teio Meedendorp, Laura Prins
Sinds de dood van Vincent van Gogh, nu 125 jaar geleden, waren het incident waarbij hij zijn oor afsneed en zijn zelfmoord met een revolver een permanente bron voor discussie en ze speelden een grote rol in het creëren van de mythe rond de kunstenaar. Wat was precies de ziekte waaraan Van Gogh leed, en hoe heeft deze zijn werk beïnvloed? Deze fascinerende publicatie onderzoekt hoe Van Goghs ziekte zich al in zijn jeugd manifesteerde en hoe hij er tot aan zijn dood mee worstelde.

Link to the exhibition or more info
Click here
ISBN 9789462301405 | NL | HB
€25,00
available
Quantity
More Information
Publisher Fonds Mercator/ Mercatorfonds
ISBN 9789462301405
Author(s) Prof. dr Louis van Tilborgh, Nienke Bakker, Teio Meedendorp, Laura Prins
Publication date July 2016
Edition Hardback
Dimensions 245 x 188 mm
Illustrations 90 col.ill.
Pages 160
Language(s) Dutch (NL) ed.
Exhibition Van Gogh Museum, Amsterdam
Publisher ISBN 9789462301412 (F) ISBN 9789462301429 (E)
Description

Sinds de dood van Vincent van Gogh, nu 125 jaar geleden, waren het incident waarbij hij zijn oor afsneed en zijn zelfmoord met een revolver een permanente bron voor discussie en ze speelden een grote rol in het creëren van de mythe rond de kunstenaar. Wat was precies de ziekte waaraan Van Gogh leed, en hoe heeft deze zijn werk beïnvloed? Deze fascinerende publicatie onderzoekt hoe Van Goghs ziekte zich al in zijn jeugd manifesteerde en hoe hij er tot aan zijn dood mee worstelde, hoe mensen rondom hem erop reageerden en hoe deze mentale toestand een weerslag had op zijn werk.

Brieven aan zijn broer Theo en andere familieleden worden geconfronteerd met kunstwerken uit diezelfde periode en tonen aan hoe Van Goghs verknochtheid aan zijn werk het enige was dat hem weerhield om het vroeger op te geven. Dit boek is rijkelijk geïllustreerd met historische documenten, foto's en ander materiaal. Het schetst een genuanceerd en weldoordacht beeld van een buitengewoon man die moest zien te overleven met een geestesziekte in een tijd dat dergelijke ziekten nog grotendeels verkeerd werden begrepen en er nauwelijks behandelingen voor waren.

De eerste publicatie die de complexe aspecten van Van Goghs ziekte en hoe deze zijn werk heeft beïnvloedt, grondig onderzoekt.


De quoi Van Gogh souffrait-il exactement et comment sa maladie a-t-elle influencé son oeuvre? Dans l'exposition et l'ouvrage qui l'accompagne, le Musée Van Gogh étudie les manifestations de la maladie de Van Gogh de sa jeunesse à sa mort, la manière dont il l'a gérée, les réactions de son entourage et les répercussions de sa condition mentale dans ses tableaux et ses dessins.
Tout au long des 125 années qui ont suivi la mort de l'artiste, l'incident de son oreille coupée et les circonstances de son suicide ont alimenté les discussions et joué un rôle déterminant dans la construction du mythe de Van Gogh. L'exposition utilisera lettres et témoignages pour reconstituer la révélation de la maladie de Van Gogh en décembre 1888, lors de son séjour à Arles, dans le Midi de la France. Ses tableaux postérieurs à son départ de l'hôpital le montrent s'efforçant de reprendre sa vie en mains, tandis que l'histoire de son internement à Saint-Rémy est développée à travers plusieurs tableaux peints immédiatement avant ou après un des épisodes de son mal. Sa correspondance avec son frère Theo et d'autres membres de sa famille se combine avec ses oeuvres de l'époque pour illustrer sa lutte contre la maladie, son art étant sa seule planche de salut.
Enfin, les circonstances de la mort volontaire de Van Gogh à Auvers-sur-Oise le 29 juillet 1890 seront analysées en détail.

De waanzin nabij

De waanzin nabij

€25.00