Dear Customer, we will be closed for the holidays from December 25th until January 2nd. Make sure to place your orders before December 18th!

My Cart

loader
Loading...

De Pelgrim – Kunst en zingeving

in een onttoverde wereld (1924–1931)


  • Hannibal Books
  • Expo:- 27/5/25023- 3/9/2023, KMSKA, Antwerpen (stadsfestival Barokke Influencers in Antwerpen)
  • by Matthijs de Ridder, Rajesh Heynickx, Ewald Peters e.a.
De Pelgrimbeweging werd in 1924 gesticht door schrijver Felix Timmermans, architect Flor Van Reeth en schrijver Ernest Van der Hallen. Hun initiatief groeide in de tweede helft van de jaren twintig uit tot een momentum van vernieuwing voor katholieke Vlaamse schrijvers, kunstenaars en architecten die met twee massaal bezochte tentoonstellingen hun ontevredenheid uitten over de 'brave' Vlaamse katholieke kunst.

ISBN 9789464666267 | NL | HB
€39,95
available
Quantity
More Information
Publisher Hannibal Books
ISBN 9789464666267
Author(s) Matthijs de Ridder, Rajesh Heynickx, Ewald Peters e.a.
Publication date May 2023
Edition Hardback
Dimensions 260 x 210 mm
Pages 144
Language(s) Dutch (NL) ed.
Exhibition KMSKA, Antwerpen (stadsfestival Barokke Influencers in Antwerpen)
Description

De Pelgrimbeweging werd in 1924 gesticht door schrijver Felix Timmermans, architect Flor Van Reeth en schrijver Ernest Van der Hallen. Hun initiatief groeide in de tweede helft van de jaren twintig uit tot een momentum van vernieuwing voor katholieke Vlaamse schrijvers, kunstenaars en architecten die met twee massaal bezochte tentoonstellingen hun ontevredenheid uitten over de 'brave' Vlaamse katholieke kunst. De twaalf oorspronkelijke Pelgrimleden verkondigen in hun stichtingsmanifest te willen inzetten op een eigentijdse verdieping van het christelijke geloofsleven in een wereld van steeds sneller om zich heen grijpende moderniteit. De Pelgrim wilde de toenemende geestelijke dakloosheid bestrijden en de dwang van het nieuwe verruilen voor een innerlijke zoektocht, waarbij de eigen identiteit werd verankerd op basis van artistieke of literaire rolmodellen uit vervlogen tijden zoals Ruusbroec, Bruegel en de Vlaamse primitieven. Dit boek en de bijhorende tentoonstelling in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) bieden een genuanceerd beeld van de complexe aaneenschakeling van 'modernismen' in diverse kunstmedia in de periode van het interbellum.

Publicatie naar aanleiding van de tentoonstelling in het KMSKA van 27 mei tot 3 september 2023.
De expo maakt deel uit van het grootschalige stadsfestival Barokke Influencers in Antwerpen.