Dear Customer, we will be closed for the holidays from December 25th until January 2nd. Make sure to place your orders before December 18th!

My Cart

loader
Loading...

Virunga

Archieven en collecties van een uitzonderlijk nationaal park


  • Africamuseum Tervuren (KMMA)
  • Reeks " Collecties van het KMMA ", Co-editie met Philippe de Moerloose
  • by Patricia Van Schuylenbergh en Han de Koijer (ed.)
Vandaag, net als in het verleden, geniet het Nationaal Park Virunga, het voormalige Nationaal Albert Park, van een internationale reputatie en erkenning. De collecties van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bewaren een belangrijk deel van het documentaire erfgoed dat is samengesteld in dit park en dat zijn meeslepend - en soms moeilijk - menselijk avontuur vertelt.

ISBN 9789492669056 | NL | PB+
€19,50
available
Quantity
More Information
Publisher Africamuseum Tervuren (KMMA)
ISBN 9789492669056
Author(s) Patricia Van Schuylenbergh en Han de Koijer (ed.)
Publication date December 2017
Edition Paperback with flaps
Dimensions 180 x 155 mm
Illustrations 160 col.ill.
Pages 208
Language(s) Dutch (NL) ed.
Exhibition Co-editie met Philippe de Moerloose
Description

Vandaag, net als in het verleden, geniet het Nationaal Park Virunga, het voormalige Nationaal Albert Park, van een internationale reputatie en erkenning. Het is het eerste nationaal park op het Afrikaanse continent, gecreëerd door de Belgen, met de steun van Amerikaanse wetenschappers om de berggorilla beter te kunnen beschermen. Deze leeft verspreid over een uitgestrekt gebied dat bestaat uit een diversiteit aan natuurlijke habitats met uitzonderlijke fauna en flora, die koste wat kost onaangetast moesten blijven. In het licht van dit streefdoel, draaide het wetenschappelijk beheer van het park voornamelijk rond een volledige inventarisatie en een ecologische follow-up op lange termijns. De collecties van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bewaren een belangrijk deel van het documentaire erfgoed dat is samengesteld in dit park en dat zijn meeslepend - en soms moeilijk - menselijk avontuur vertelt. Archieven van de instellingen, verslagen, wetenschappelijke publicaties, foto's, kaarten en vooral multidisciplinaire collecties die het resultaat zijn van expedities en onderzoek op het terrein tot begin jaren 1960, vormen een indrukwekkend kapitaal aan kennis. Tot op de dag van vandaag kunnen researchers en zij die verantwoordelijk zijn voor het milieubehoud hieruit putten voor hun onderzoek. Al deze beschikbare gegevens worden geleidelijk aan geklasseerd en gedigitaliseerd in open access. Dit levert een maximale visibiliteit op van deze bronnen bij een breed gebruikerspubliek. Voor wat betreft het historisch onderzoek, dit plaatst de gegevens terug in een juiste context en geeft de lezer duiding bij de feiten. Kortom, onze instellingen bewaren en valoriseren, voor het heden en de toekomst, deze unieke getuigenissen uit het verleden.

De redacteurs
Patricia Van Schuylenbergh
is doctor in de geschiedenis. Als hoofd van de wetenschappelijke dienst Geschiedenis en Politiek in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika doet zij onderzoek over de Belgische koloniale geschiedenis, meer in het bijzonder over de geschiedenis van het milieu, van de natuurwetenschappen en van de bescherming en het behoud van de fauna in Midden-Afrika. Het Nationaal Park Virunga is hierbij een belangrijke pijler voor haar publicatie.

Han de Koeijer is sinds 1999 verbonden aan het Koninklijk Belgisch Instuut voor Natuurwettenscahppen als wetenschappelijke assistent en verantwoordelijk voor het Clearing House Mechanism van België. Hij staat aan de wieg van het CEBioS programma van het KBIN dat werkt aan capaciteitsversterking rond het Verdrag inzake Biologische Diversiteit in ontwikkelingslanden. Hij is sinds 2005 tevens verantwoordelijk voor de digitalisering van de archieven van het Institut des Parcs nationaux du Congo belge die het KBIN beheerd en die te bezoeken zijn via